Elszalasztott látványosságok

Kis kerülővel elérhettük volna Asziné, a tengerparti prehisztorikus fellegvár romjait, melyet Homérosz is megemlít, de a többség leszavazta – Epidauroszba siettünk. Sajnos, Tirünszre emlékeztető látványosságot hagytunk ki!
A Nauplion után tizenvalahány kilométerre még napjainkban is látható, bizonyára az i.e. V. században épült híd pillérének a maradványait is elszalasztottuk, de a vidék szépsége kárpótolta azt, aki észrevette sajátos varázsát.

Hamarosan elértük Ligurion helységet, ahol az út elágazott. A bal oldalon a tengerparti Palea Epidavrosz, az antik Epidaurosz romjai közelében fekvő kis faluba vezetett az út, jobb felé pedig egyenesen az Aszklépiosz-szentély következett. 

Ahogy közeledtünk az addigi egyhangú, bozótos táj megváltozott. Az Arachneon-hegy kopár szikláit, szinte átmenet nélkül, gazdag növényzetű, enyhén dombos vidék váltotta fel. Aszklépiosz szentélye közelében sötétzöld fenyőfélék és ezüstös levelű olajfák csoportosultak az utat szegélyező sokvirágú színes leanderbokrok mögött.

A busz enyhe kaptató végén állt meg, ahonnan teljes pompájában belátható volt az álomszerűen szép, ünnepélyes hangulatú völgykatlan.