Görög művészet

A görög művészet

Sajnos, a pusztulásra ítélt alapanyagú képekből semmi jelentős alkotás nem maradt ránk a hellén festészetből. Mindaz amit ma az ókor nagy mestereiről tudunk, csak néhány kortárs leírásából, a kevés fennmaradt, valamely híres alkotás mozaikreprodukciójából és a nagyszámban előkerült kerámiatárgyakból származik. Folytatás »

Az égei vagy kükládikus civilizáció

…a civilizáció, melyet Sir Arthur Evans, Kréta szigetén, 1900-ban végzett archeológiai felfedezése nyomán ismerhettünk meg s ma minoszi civilizációként ismerünk, melyhez 1967-ben meglepő eredménnyel társult Szpirosz Marinatosz professzor rendkívüli archeológiai értékű felfedezése, a Thira-sziget-i Akrotiri, vagy, hogy összehasonlítottam volna a Heinrich Schliemann által feltárt, ekkor már általam is bejárt helyeket, melyeket a német kutató mükénéi civilizációnak nevez, holott ma már tudjuk, mindkettő ugyanaz, melynek kiindulópontja az Egei-szigetcsoport, melyet ma égei vagy kükládikus civilizációként fogad el a szakvélemény. Folytatás »

A hellén korszak művészete

Ennek a keveredésnek és migrációnak következménye nem maradhatott el egy olyan térségben, mely előzőleg már kialakított egy elsődleges civilizáció formát. Természetes volt, hogy néhány század alatt kialakuljon egy új, a hellén korszak, mely minden addig ismerttől eltérő életformát jelentett, új eszméket szült. Folytatás »

Ceramic Factory, a modern manufaktúra

Az autóbusz hirtelen fékezett.
Egyszerű fehér épület közelében álltunk meg, melynek homlokzatán messziről kivehető volt az agyagsárga felirat: CERAMICS s előtte kisebb betűkkel a név, A. G. XIPOLIAS, utána pedig, FACTORY. A homlokzati üvegfalat négy sima boltív árnyékolta. Megkerülve néhány gazdagon nyíló piros rózsabokrot, egy terebélyes olajfa árnyékában tértünk be a gyár üzletébe.

Folytatás »

Az autentikus védjegy presztizse

Nagyon nehéz volt a választás, mert mindegyik modell ismerősnek tűnt, mégsem mondhattam egyre sem, hogy felismerem a jelenetet, de még a lineáris mintákat sem. Pedig minden egyes klasszikus darabon ott volt a csillogó aranyzsinórral ráerősített, az autentikusságát igazoló levél: „Az egykori tradicionális úton, kézzel alkotott példány.” „A múzeumbeli ókori váza pontos másolata.” És hozzá még a drótzsinóron fityegő ólompecsét is, mely ismételten igazolja, hogy az kézi munka és görög. Folytatás »

Szocializálódás

– Mit vettél? – ölelte át a vállam Anci váratlanul, hogy ijedtemben majdnem leütöttem egy cserepet. De ő csak nevetett. – Ó, csak ilyen kicsit! Nézd, Gizike mit vett. Látod? Két különböző mintájú, de egyformán 80 cm magas vázát! Ugye, szépek?

– Valóban! Tökéletes a formájuk. És milyen ismerős jelenetek vannak ráfestve… lássam csak… Igen, az egyik mükénéi, a másik tirünszi… Folytatás »

Antik görög vázák ifjú mesterei

Közben a hatalmas terem egyik szobányi szögletében néhány fiatalember folyamatosan dolgozott, mintha a sok turista ott se lenne. A képlékeny agyag megformálásától a rajz kijelölésén, megfestésén át, egész a kiégetésig és az azonossági igazolvány rákötéséig minden fázis nyomon követhető volt. Folytatás »

Görög kerámia tombola

Mikor már mindenki kinn álldogált az üzlet előtt s az ismételt figyelmeztetésre sem akadt újabb vásároló – hála a modern technikának – pillanatokon belül kihirdették a nyerőszámot. Folytatás »