Iraklion

Iraklion – turistakalauz

Iraklion 1971 óta Kréta fővárosa s egyben  a sziget legjelentősebb és legnépesebb városa, kulturális, gazdasági és idegenforgalmi központja, a fürdőzők és természetbarátok kedvenc üdülőhelye.

Májustól szeptemberig rendszeres hajó- és repülőjáratok biztosítják Iraklion összeköttetését a szárazfölddel, melyekre a helyek előre lefoglalhatók, a nemzetközi vagy helyi utazási irodák révén.

Folytatás »

Iraklion történelme

Iraklion több ezer éves történelméből a velencei uralom előtti időkből csak töredékes ismeretadatok maradtak az utókorra. Írásban először Sztrabón, a római kori görög geográfus tesz róla említést, mint Knósszosz kikötőjéről. Folytatás »

Iraklion nevezetességei: a Velencei Erőd

Iraklion megtekintését a legjobb a régi kikötőtől, az egykori Velencei Erődtől kiindulva kezdeni. A meglepően komor erőd, melyen távolról semmi sem sejttet életet, csendes kis öbölt véd. Folytatás »

Iraklion: a Velencei Kikötő és nevezetességei

Iraklion keleti tengerpartján, aj új kikötőtől nyugatra fekszik a Régi Kikötő, mely 1303-ből származik. Keleti felén még ma is megvan a XIII. században épült kis Móló. Az építmény legnagyobb része 1523 és 1540 között készült el. Folytatás »

Iraklion palotái: a Loggia és az Armeria

Az Odosz 25 Avguszton tovább haladva elérünk a Platija Kalergónra, a velencei kor adminisztratív központjába, az egykori Piazza dei Signoriara. Folytatás »

Morosini-kút, Iraklion érdekessége

Az iraklioni tér, a Platija Venizelu, mintha még őrizné a XVI. századi Candia hangulatát, mikor a velencei időszakra jellemző nagy piacok a gabonavásárok színhelyei voltak, s a kor szellemének megfelelően, a tér egyik oldalán a Palazzo Ducale, a hercegi palota, a másik oldalán a San Marco-templom állott. Folytatás »

Iraklion: San Marco templom – Ikon Múzeum

A San Marco templom, azaz Agiosz Markosz, a velenceiek főtemploma volt. A homlokzata a Morosini-kútra néz. Folytatás »

Bazárok és kutak – Iraklion látványosságai

Az Odosz 25 Avguszturól nyíló Platija Venizelut elhagyva, hamarosan feltárul Iraklion központi tere, a Platija Nikiforosz Fokasz, ahonnan áttérve az Odosz 1866-ra, egész sor keleties bazár mellett folytatódik a turista útja. Folytatás »

Iraklion: Agiosz Minasz katedrális, Agia Ekaterini templom

Iraklion központi teréről befordulva az Odosz Karteruba, mindjárt ott a Platija Agia Ekaterini.  A tér közepén áll a XIX. században épült neobizánci stílusú Agiosz Minasz-katedrális. Folytatás »

Agiosz Titosz-bazilika, Iraklion

Az Odosz 25 Avgusztu közepe táján elérjük az Agiosz Titosz-bazilikát, Kréta egyik legrégibb székesegyházát, melyet Pál apostol kisérőjéről, a később szentté avatott Tituszról neveztek el. Folytatás »