Iraklion – turistakalauz

Iraklion 1971 óta Kréta fővárosa s egyben  a sziget legjelentősebb és legnépesebb városa, kulturális, gazdasági és idegenforgalmi központja, a fürdőzők és természetbarátok kedvenc üdülőhelye.

Májustól szeptemberig rendszeres hajó- és repülőjáratok biztosítják Iraklion összeköttetését a szárazfölddel, melyekre a helyek előre lefoglalhatók, a nemzetközi vagy helyi utazási irodák révén.


A hajók utasait elbűvöli Iraklion lassan kibontakozó körvonala, különösen ha a reggeli órákban érkeznek a szigetre. A parthoz közeledve fokozatosan feltűnnek a móló velencei erődítményei és a tenger közelében sorakozó jellegzetes, kék-fehér házak. Mögöttük a legendás Ida-hegy csúcsai.

Aki repülővel jut el Iraklionba, nem kevésbé nagyszerű látványban részesül – hacsak nem éjjel érkezik, amikor a csillagok és a város villanyfényei vetekednek egymással a ragyogásban s az éj sötétjében összemosva a vizet a szárazfölddel, olykor megtévesztik még a legjobb tájékozódó képességűeket is.

A Kréta-sziget északi partvonala közepe táján fekvő Iraklion, kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően, gyors ütemben fejlődik. Innen indulnak ki a sziget jelentősebb települései felé vezető utak, és innen a legkönnyebben megközelíthetők a régészeti emlékeiről, természeti szépségükről nevezetes helyek.

Épp ezért, ajánlott előre leszerződni a szállodát vagy a sok környékbeli üdülőhely valamelyikére szóló jegyet, ahol, távol a főváros forgatagától, kényelmes hotelok, strandok és szórakoztatóközpontok várják a turistákat, melyek a legkényesebb igényeket is kielégítik.

Természetesen, a szerényebb lehetőségű turisták is mindenütt kifogástalanul tiszta szállodákra találnak.

A part menti fürdőhelyek hoteljaiban megszállt vendégeket rendszeres autóbuszjáratok szállítják a fővárosig, ahonnan ugyancsak autóbusszal érhetők el a különböző ásatási helyek. Aki pedig szivesebben utazik meghitt családi vagy baráti körben, bárhol autót bérelhet.

Maga a főváros, Iraklion, lebilincselő. Utcái, terei sajátos hangulatúak, elegáns üzletei ellenállhatatlan vonzerejűek, a legtöbb turista mégis az archeológiai látványosságok miatt keresi fel Kréta szigetét.

Iraklion színvonalas főiskolákkal és egyetemekkel, valamint múzeumokkal és könyvtárakkal rendelkezik. Sajnos, Iraklion épületei nagyon megrongálódtak a háborúk, különösen a II. világháború idején, a város megtekintése mégis páratlan élményt jelent, hisz a károsult épületek közül sokat restauráltak, egyeseket modernizáltak is.

Iraklion bebarangolását legjobb a kikötő felől kezdeni, ahol a forgalmas Odosz 25 Avgusztura, az egykori Candia főutcájára, a Ruga Maistra-ra vezet az út. Valamikor itt álltak a nagy kereskedőházak, a középületek, az előkelők palotái és egykor ezen az úton rendezték a nagy körmeneteket, az ünnepi felvonulásokat.

Ma itt szállodák, éttermek, utazási irodák és bankok sorakoznak, mindkét oldalon.

Az Odosz 25 Avgusztu, vagyis az Augusztus 25 nevű utca az 1898. Augusztus 25-iki események emlékét idézi. Ezen a napon történt a véres esemény, amikor az angol expediciós hadsereg katonáira tüzet nyitottak a törökök. Az esemény gyújtogatással és értelmetlen öldökléssel végződött, melynek maga az angol konzul is áldozatául esett.

Iraklion legismertebb nevezetessége s egyben legnagyobb kincse a páratlan történelmi és archeológiai kincseket őrző Iraklioni Régészeti Múzeum valamint a Krétai Történeti és Néprajzi Múzeum, melyek megtekintését egyetlen turista sem hagyhatja ki a programjából.

De érdemes bejárni Iraklion templomait, az Ikon Múzeumait és megkeresni a város egyéb nevezetességeit és érdekességeit, mint például a Morosini-kút és más díszkutak, a keleti bazárok meg a valódi görög tavernák és kávéházak.