Kréta szigete

Kréta – földrajzi fekvése

Kréta Görögország legnagyobb szigete s egyben a Peloponniszoszt Kis-Ázsiával összefűző szigetsor legimpozánsabb láncszeme.

Megaloniszosz, azaz Nagy-szigetként becézik a görögök. Kréta annak a szigetkoszorúnak a része, melynek íve nemcsak az Égei- és Földközi-tenger közt von határvonalat, de válaszvonal is két világrész, Európa és Afrika között. Folytatás »

Kréta – éghajlat és gazdaság

Kréta sziget éghajlata változatos. Az északi partok mentén az éghajlat mediterrán jellegű, könnyű, esős telekkel és hosszan tartó, forró nyarakkal. A tikkasztó forróságot azonban errefelé enyhíti az északi szél. Folytatás »

Krétai turizmus

Kréta szigetén fejlett a turizmus. Kréta-sziget mind hajón, mind repülőgépen könnyen és gyorsan elérhető. Repülővel egy órányi, hajóval pedig alig tízszer hosszabb ideig, kb. 12 órát tart az út. Folytatás »

Kréta történelme – Európé és a bika mítosza

Mint a legtöbb görög helység története, Kréta ókori történelme is visszatükröződik a görög mitológiában és mondavilágban. E szerint Zeusz itt, Kréta szigetén született. És itt rabolta el a szépséges Európét. Folytatás »

A krétai kultúra fejlődéstörténete

Kréta szigetén a XIX. sz. végén egy gazdag iraklioni kereskedő, Minósz Kalokeinosz, kezdett először ásatásokba Knósszoszban. Folytatás »

Neolitikum és a kora minószi kor

Neolitikum.

Kréta neolitikuma 5500 – 2600 közé tehető. A régészeti leletek alapján a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az i.e. 6. évezred elejéig lakatlan szigetet Afrika felől érkező honfoglalók népesítették be. Folytatás »

Közép minószi kor

A krétai Régi paloták kora vagy a közép minószi kor, a 2000-től 1700-ig, pontosabban 1580-ig terjedő időszakot foglalja magába. Folytatás »

Új paloták kora

Az Új paloták kora, 1700 és 1400 között, a krétai kultúra fejlődésének a csúcspontja. Ekkoriban Kréta szigete a Mediterráneum egyik legjelentősebb gazdasági és kereskedelmi központjává lesz. Folytatás »

Paloták utáni vagy késő minószi kor

Paloták utáni kor vagy késő minószi kor, az i.e. 1520-tól 1200-ig terjedő időszakra tehető. A későbbi kutatók szerint hozzávetőleg 1400 – 1100 között számítható. Folytatás »

Szubminószi kor

A szakértők egybehangzó véleménye szerint a szubminószi kor  alig száz évet tart Kréta szigetén, mely, i.e. 1100 és 1000 közé tehető. Folytatás »