Meteórák

Trikala és Kalambaka

Mivel a Korinthoszi-öböl északi partján vezető utat és az ottani archeológiai helyeket már bejártuk, a Meteórák felé inkább a rövid, az Égei-tengertől Görögország nyugati partvidékére vezető autóutat választottuk, mely szinte ketté szeli a görög szárazföldet, s bár nem érint egyetlen idegenforgalmi nevezetességet sem, ideális azok számára, akik Athén felől sietnek a nyugati oldalra. Folytatás »

A Meteórák – földtörténeti kuriózum

Görögországban járva kár lenne kihagyni a Meteórát! A táj rendkívüli arculata, a sajátos földrajzi forma egyedüli a világon. A furcsa alakú oszlopokká szabdalódott sziklák csúcsairól betekinthető panoráma is olyan fenséges látvány, amilyen sehol másutt nem tárulhat elénk. Folytatás »

A Meteóra-kolostorok történelme

A Meteóra hangulata egyedülálló. “Ez azon Isten által oltalmazott „Szent Föld”, ahol a századok során sok szent, aszkéta és mártír, azaz thebaisz élt. Az a hely, ahol a múlt atmoszférája harmonikusan egybeforr a jelen hangulatával, a hely, ahol hittel, hűséggel és alázattal könyörög a hívő Istenhez: erősítse meg a lelkeket, hogy tovább vihesse egyházunk nagyszerű tradícióit, nemzeti örökségünket. Folytatás »

Idegenforgalom – A Meteóra kolostorvidék

A Meteóra kolostorvidék öt főbb kolostorból áll: Megalosz Meteórosz-kolostor, Varlaam-kolostor, Russzann-kolostor, Agiasz Triadosz-kolostor és Agiosz Sztefanosz-kolostor. Művészi szempontból a legjelentősebb az Agiosz Sztefanosz, a Varlaam és a Megalosz Meteórosz. Folytatás »

A Szent Metóra kolostorai

Az aszfaltút végénél kezdtük a látogatást, a Megalosz Meteórosz-kolostornál, azaz Nagy Meteóránál, amely Metamorphoszisz, Átváltozás, vagyis Az Úr színváltozása néven is ismeretes. A középkorban ez számított a leghatalmasabb szerzetesi közösségnek. Folytatás »