Idegenforgalom – A Meteóra kolostorvidék

A Meteóra kolostorvidék öt főbb kolostorból áll: Megalosz Meteórosz-kolostor, Varlaam-kolostor, Russzann-kolostor, Agiasz Triadosz-kolostor és Agiosz Sztefanosz-kolostor. Művészi szempontból a legjelentősebb az Agiosz Sztefanosz, a Varlaam és a Megalosz Meteórosz.
A keskeny sziklahátra emelt egyes épületek elrendezése és stílusa nagyjából hasonló, így aki nem győzi szusszal a Meteóra különböző kolostorai közti szerpentinek s a meredek lépcsők megjárását, vagy nem érdeklődik különösebben a bizánci művészet iránt, nem muszáj bejárnia valamennyit ahhoz, hogy fogalmat nyerjen a hely sajátosságairól.

Sajnos, a kolostorokat az évszázadok során már rég megfosztották értékesebb tárgyaiktól, s maguk az épületek is jobbára már csak művelődéstörténeti érdekességek, ha nem épp csak idegenforgalmi látványosság, megtekintésük mégis örök emlékű élmény marad mindazok számára, akik vállalják a létesítményekig vezető utak viszontagságait.

Az egykor nehezen megközelíthető Meteóra csúcsaiig korunkra már jó minőségű aszfalt utat építettek, egész a kolostorok lábáig, a sziklafalba pedig lépcsőket vájtak, a szakadékokat kis hidakkal ívelték át. A mentalitás viszont a régi szigorhoz igazodik.

A meteórai a kolostorlátogatáshoz a férfiaknak kötelező a hosszú nadrág, a nőknek a hosszú szoknya. A  fedetlen váll és kar sem megengedett. Sok turista mégis csak akkor eszmélt fel, amikor a szigorú kapuőr kifogásolta végtagjaik meztelenségét, de még a hosszú nadrágot is, és a bejáratnál halmokban heverő bokáig érő, sötét, bő szoknyák közül válogatva, illedelmes öltözékbe kényszerítette a hölgyeket.

De épp ezért kell mindig komolyan venni a turistakalauzok intelmeit, hogy ahol nem ismerjük a helyi szokásokat, ott is képesek legyünk alkalmazkodni! Meteórával kapcsolatban is jelzik, hogy a kolostorlátogatáshoz kötelező a megfelelő viselet.

A komor látszat ellenére viszont talán sehol másutt nem láttam csillogóbb és gazdagabb szuvenírboltszerű kegytárgyakat árusító üzletet mint épp annak a szigorú törvényű kolostorrendszernek egyik hatalmas, több kis fülkével megtoldott, barlangszerű helyiségében, ahol a szerzetesek – a bazárok íratlan törvénye szerint – mindenért vidáman alkudoztak a turistákkal.
Pedig a templomból már Jézus is kiűzte a kalmárokat.

De ott talán ez a modernizálódás jele. A lassacskán elnéptelenedő kolostorokban napjainkban jobbára már csak a turisták jelentik az életet. A nyári szezonban még szálló és étterem is működik itt, a görög Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából.
Az egykori 24 kolostorból ma már csak négyben élnek szerzetesek.