Szantorini

Szantorini (Thíra): a vulkán turista szemmel

A sziget hivatalos neve Thíra, de napjainkban inkább Szantorini néven ismert.
Mikor a hajó besiklik a mélykék vizű öbölbe, s maga mögött hagyva a kis Aszponisszi szigetet, feltárul a Kaldera magas, néhol gránittal keveredett vöröses-fekete meredek tufakőből képződött fala, páratlan élményben részesül a látogató.

Folytatás »

Szantorini /Théra – mítoszok

Szantorini, a vulkánikus eredetű sziget elnevezése sokszor változott az idők folyamán. Az ókori népek, utalva a sziget alakjára és gazdagságára, a Sztrongilé, azaz „A kerek” és a Kalliszté, azaz „A legszebb” névvel illették. Folytatás »

Hajó- és légi összeköttetés, Szantorini

Szantorini vízen és a levegőben egyaránt megközelíthető. Folytatás »

Szantorini: fizikai-gazdasági földrajz

A patkó vagy megtört kör alakú Szantorini szigetcsoport legnagyobb szigete a töredezett szélű holdsarló formájú Théra vagy Thíra. A „kör” észak-nyugati felén elterülő Thirasszia-sziget jóval kisebb, a délnyugat felőli kis Aszpronisszi pedig bezárja a patkó hajlatát az Égei-tenger felé. Folytatás »

Théra – a vulkán geológiai története

Ha valaki már bejárta Hellász földjét és megcsodálta a több ezer éves múlt még fellelhető nyomait, már nem is csodálkozik, hogy Théra szigetére érve, egyenest a föld őstörténetébe kalandozhat vissza. Folytatás »

Théra, a vulkán alatti bronzkori város

Korunk kutatásai alapján a szakértők már kijelenthetik, hogy az őstörténeti korban Théra lakói jelentős földműveléssel rendelkeztek. Szőlőt, gabonát és gyümölcsfákat termesztettek. Az archeológiai leletek bizonysága szerint, a prehisztorikus társadalom gazdag, komfortos életet élt. Folytatás »

A bronzkori vulkánkitörés következményei

Mikor az i.e. 1500-as rettentő vulkánkitörés – melyet eleinte i.e. 1550-re datáltak a kutatók – megváltoztatta Théra földrajzi arculatát hamarosan  egy másik, Krétával kapcsolatos katasztrófa teljesen megsemmisítette az épp ekkoriban aranykorát élő minószi civilizációt. Folytatás »

A bronzkori kataklizma utáni vulkánkitörések

Ha a bronzkori földtani változásokat csak a feltárt leletek és számítások alapján képzelhetik el a kutatók, az i.e. III., II. és I. századi Théra szigeti vulkánkitörésekről már vannak írott dokumentumok. Folytatás »

Théra: történelem, vallás

Történelem: A Lakóniából származó dór hódítók az i.e. IX. században érkeztek a szigetre. Az i.e. VII és VI. században Théra arisztokratikus dór világa már komoly szerepet játszott a görög városállamok között s egyike volt azon poliszoknak, melyek elsőként alapítottak gyarmatot az észak-afrikai partokon. Folytatás »

Szantorini – turizmus

Szantorini rendkívüli hely. Amint a nagy fehér tengerjáró besiklik a mélykék vizű öbölbe s az örvénylőn fodrozódó hullámtarajok közt a megroncsolt holdsarló formájú Théra-sziget felé fordulva hirtelen ott magasodik a Kaldera, a megkövesedett lávából képződött vöröses-fekete kráter meredek fala, Folytatás »