Szantorini – turizmus

Szantorini rendkívüli hely. Amint a nagy fehér tengerjáró besiklik a mélykék vizű öbölbe s az örvénylőn fodrozódó hullámtarajok közt a megroncsolt holdsarló formájú Théra-sziget felé fordulva hirtelen ott magasodik a Kaldera, a megkövesedett lávából képződött vöröses-fekete kráter meredek fala, melynek több száz méteres magasából a parányi fehér házakból álló városkák sora hosszan elnyúló, kíváncsi óriáskígyóként sandít a szédítő mélybe, az újonnan érkező turisták felé, aligha hihető valósnak a táj. A sok ezer tonnás hajó játékszernek tűnik a Kaldera tágas öblében.

Aztán egyre közeledve a vulkáni kráter meredek falához, a sötét sziklán szürkén kirajzolódik a magasba vezető szerpentin lépcsőkkel teletűzdelt, kacskaringós vonala, melyen a gyalogos vagy a szamárháton szállított turisták csak apró, színes pontoknak látszanak. De még a turistákat szállító felvonók sem többnek, fürgén felfelé igyekvő játékvonatoknál.

Jobban közeledve a szigethez, a hajón érkező turisták előtt kiválik a fekete strandok sora. Szantorini vöröses-fekete sziklák tövében húzódó strandjai teljesen mások, mint a Kükládok aranyos tengerpartjai.

De épp ez a sajátos szépség adja meg a hely valódi érdekességét. A fekete homok, a fekete kavics és tajtékkő sötét árnyalatai rendkívülivé teszik a sziget sok-sok kilométeren végignyúló strandjait. A helyi fürdőtelepeken néhol sajátos, vad környezetben szervezik meg a strandolási lehetőséget, hogy a nap és a tenger imádói minél közvetlenebbül élvezhessék a természetet.

Szantorinin a kiszállás nem a legegyszerűbb. A nagy hajóval érkező turisták kénytelenek a nyilván jól meghatározott vonalban ide-oda cikázó kisebb “vizibuszokra” átszállni, hogy bejuthassanak a meredek fal melletti kikötőbe, ahol a mindig mosolygó görög matrózok kedélyes házigazdaként hadarva a vendégek által általában nem értett szavakat, egyetlen udvarias kézfogásszerű markolással sorra a partra penderítik a jövevényeket, mint valamiféle vízbe tévedt csibéket. De senki sem veheti zokon sietségüket – a láthatárom máris ott a következő „túristarakomány”!

A kikötőből mindenki a saját temperamentumának megfelelő módon jut fel a magasban fekvő városokig. Ki a felvonón, ki gyalog vagy szamárháton, de a lépésről lépésre változó, egyre jobban kitáruló panoráma mindenkinek felejthetetlen élményt jelent.

Figyelemre méltó, hogy a szigeten, különösen a központja felé milyen nagyszerű a közlekedés. A városok és archeológiai területek közt valamint a strandok felé félóránként, sőt sűrűbben is, autóbuszjáratok vannak, de Firában léteznek taxik is, melyek a sziget minden nagyobb városába elviszik a turistákat. A tengeren pedig kis motorcsónakok, vitorlások bérelhetők.

Szórakozási lehetőségek: Szantorini szigetén korlátlan a szórakozási lehetőség, minden turista megtalálhatja a számára legkedvezőbbet. A diszkón kívül folklór előadásokban gyönyörködhetnek az érdeklődők, helyi táncosok és énekesek előadásában.

A helyiek által bizonyos, különösen tisztelt szentek ünnepén rendezett népi ünnepségek, a tiszteletadáson kivül, szintén az idegenfoprgalom javára vannak. Hires esemény például a Monolithoszban július 24-én  Szt. Ioannisz emlékére rendezett ünnep, az ugyancsak júliusban, 20-án sorra kerülő Profitisz Iliasz-i Kereszt ünnepe vagy augusztus 15-én, a Szűzanya ünnepe.

A sportkedvelő turisták a vízi sportoknak hódolhatnak, halászhatnak, ahova a helyi vezetők is elkísérik őket. Kamariban lehet kellékeket bérelni. A sziget központjában, Karteradu közelében van teniszpálya is.

Aki vásárolni akar, a szuvenírboltokban és a különböző butikokban mindig talál valami érdekest, de aki valódi szantorini bort keres, legjobb ha közvetlen a termelőtől veszi meg, aki előtte dugaszolja le. Ezen kívül számos taverna, kávézó s vendéglő várja a vendégeket.

Jó tudni azt is, hogy Szantorini nem elzárt sziget, létezik posta és távközlés s van turistairoda. A bank Firában található. Ha netán valakivel baleset történne vagy megbetegedne, ugyancsak Firában keresse az orvosi rendelőt, de  van orvos Oia, Emporio, Pirgosz és Thérasszia helységekben is.

Végül, de nem kevésbé fontos információként hadd álljon itt, hogy a rossznyelvek szerint Szantorinin több a templom mint a lakos, de mint minden szóbeszédnek, ennek is megvan az alapja: a szigeten levő templomok és kápolnák száma eléri a 352-t.