Thesszaloniki

Thesszaloniké, vagy Szaloniki

Thesszaloniki méltán megérdemli, hogy Görögország második fővárosának nevezzék. A rendkívül dinamikusan fejlődő város jelentős közigazgatási és gazdasági központ, de kulturális szempontból is egyike a legszámottevőbb városoknak. Ugyanakkor a görög kultúra kontinuitásának a jelképe is, ahol a görög antik szellem vitalitása napjainkig érezhető. Folytatás »

Bizánci templomok

A Szent-György rotunda cseréptetős kupolájával még a múlt század közepén túl is kimagaslott a környező utcácskák épületei közül, de napjainkra annyira eltakarják a magas lakóházak, hogy majdnem észre sem vettük. Belülről viszont nagyszerű látvány a merész ívelésű, hatalmas kupola. Folytatás »

Thesszaloniki Régészeti Múzeum, Vergina-lelet

A Thesszaloniki Régészeti Múzeum első termében az i.e. VI. sz. végéről származó ión templom maradványai láthatók, melyeket, Thesszalonikiban tártak fel.
E után Thesszaloniki és Macedónia más részeiről származó archaikus, klasszikus és hellenisztikus szobrokban gyönyörködhetünk, majd a negyedik terem maga Thesszaloniki városa históriáját eleveníti fel, a történelem előtti kortól az ókorig.

Folytatás »